Vad är en börsmarknad?

Börsen är en marknadsplats där du kan köpa och sälja aktier. De flesta bolag i Sverige är börsnoterade. Det betyder att du har ett brett utbud av företag du kan investera i. Det finns även många andra typer av aktier du kan investera i. Du kan till exempel investera i platina, guld, silikon, silver men även andra metaller och material. Det finns även kryptovalutor på börsen du kan investera i. Tänk bara på att kryptovalutor har en väldigt ostabil aktiekurs som kan krascha väldigt plötsligt.

Vad kan du investera i?

Det finns väldigt många sätt att spara pengar för dig som vill spara i fonder eller investera i aktier. Du bör inte låna pengar för att investera, du kommer antagligen förlora pengar i början vilket betyder att du kanske inte kan betala tillbaka ditt lån, det kan resultera i att du får skulder hos Kronofogden vilket kan försvåra mycket för dig i framtiden. Du kanske inte ens kan köpa en telefon på avbetalning med skulder. Se vilka som är de bästa aktierna nu.

Aktiefonder

En aktiefond är en typ av fond som investerar i flera olika företag med hjälp av pengarna du investerar i fonden. Det är lite komplicerat men för att förenkla det hela: du investerar i aktiefonder, dessa pengar används av fonden för att investera i flera olika företag och du tjänar då i slutändan pengar på detta. Med tanke på att dessa aktiefonder investerar i många olika företag gör det inget om en av företagen sjunker i värde, det kommer påverka din investering väldigt lite. Det är speciellt uppenbart när man jämför att investera i en aktiefond där ett företag sjunker och om du hade investerat den summan i det företaget, då hade du kunnat förlora en hel del pengar. Att investera i aktiefonder är därför ett relativt säkert och enkelt sätt att pensionsspara.

Kryptovalutor

När det kommer till kryptovalutor är folk oenliga om det är ett dåligt eller bra tips på aktier. En kryptovaluta är en typ av digital valuta som använder ett distribuerat P2P nätverk och blockkedjeteknik istället för ett centralt tillsynsorgan som vanliga pengar.

Metaller

Många ser det som en bra idé att investera i olika metaller och material när du vill spara till pensionen. Dessutom finns det många olika material du kan investera i, inte bara metaller. Många rekommenderar däremot att investera i just metaller, speciellt guld istället för att spara pengarna på ett sparkonto. Anledningen till detta är räntan. Om du lägger pengar på ett sparkonto lär det öka med ungefär 3.6 % på tre år. I guld hade värdet istället ökat med 40 %. Inflationen har de senaste fyra åren ökat med 4 % vilket betyder att pengarna på sparkontot har förlorat värde, och pengarna i guldet har ökat i värde med en väldigt stor marginal.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.